2021-05-06 09:09:04• hírek • Bede Emőke

Jó hír: csökkent a munkanélküliségi ráta Szatmár megyében

Elkészült a Szatmár Megyei Munkaerő-ügynökség (AJOFM) legújabb kimutatása, melyből kiderül, hogy az előző hónaphoz képest márciusban csökkent a munkanélküliségi ráta.

Az ügynökség adatbázisa szerint az év harmadik hónapjában a megye munkanélküliségi rátája 3,44 százalék volt, mely egy 0,24 százalékpontos csökkenést jelent februárhoz képest, de fontos hangsúlyozni, hogy ezek a számok csak az ügynökség által számontartott munkanélküliek helyzetét tükrözik.


Az AJOFM a márciusi hónapban összesen 5042 állástalan személyt tartott nyilván, ebből azonban csak 855-en voltak munkanélküli támogatásra jogosultak. Sajnos a legtöbbek munkába állítása igen nehéz, mivel nagy részük még az elemi iskolát sem végezte el, illetve sokuknak a román nyelvtudás hiányával is meg kell küzdeniük.


Százalékos arányban kifejtve az AJOFM-nél nyilvántartott munkanélküliek 53,45 százaléka soha nem ült az iskolapadban vagy csak épp az elemit járta ki. 28,08 százalékuk jutott el odáig, hogy az általános iskolai képzést befejezzék, szakképzésben pedig 7,29 százalékuk vett részt. A líceumi képzést sikeresen teljesítők aránya 8,45 százalék, posztliceális képzésben pedig 0,53 százalékuk vett részt. Azonban az egyetemi diploma sem garancia a stabil munkahelyre, ugyanis 2,18 százalékuk a felsőfokú oktatásba is belekóstolt.


Az ügynökségtől azt is megtudtuk, hogy a legtöbb állástalan személy, szám szerint 1461 fő a 40-49 éves korcsoportból kerül ki, majd őket a 30-39 évesek követik 1160 fővel. A korosztályok további megoszlását a munkanélküliek körében az alábbi grafikon szemléletei:


Forrás: AJOFM

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: